Світ

США розглядають можливість призупинення навчання турецьких пілотів на F-35

США всерйоз розглядають можливість припинення навчання турецьких пілотів на сучасних винищувачах F-35, оскільки Анкара не відмовилася від планів закупити російську систему протиракетної оборони, незважаючи на заперечення з боку Вашингтона, повідомляє «Голос Америки» з посиланням на Reuters.

Два союзника по НАТО вже кілька місяців сперечаються про закупівлю Туреччиною російських зенітних ракетних комплексів С-400, які, на думку Вашингтона, несумісні з системою оборони західного альянсу і становлять загрозу американським стелс-винищувачам F-35, що Туреччина також планує закупити.

Два джерела, які знайомі з роллю Туреччини в програмі виробництва і поставок F-35 і виступали на умовах анонімності, заявили, що остаточне рішення поки не прийнято.

Дискусії з цього питання пов’язані з ознаками, що з’явилися, що Туреччина все ж має намір закупити комплекси С-400. Міністр оборони Хулуси Акар заявив 22 травня, що турецькі військовослужбовці проходять підготовку в Росії з експлуатації С-400. За його словами, російський персонал може приїхати до Туреччини.

Турецькі пілоти також проходять підготовку на базі ВПС США Люк в Арізоні. Поки неясно, чи означатиме рішення про припинення їх підготовки, що вони повинні будуть покинути країну, або їм дозволять залишатися на базі, поки не буде прийнято остаточне рішення про майбутнє Туреччини у програмі F-35.

США чітко заявили, що Туреччина не може одночасно мати комплекси С-400 і бути частиною програми F-35. Винищувачі F-35 виробляються компанією Lockheed Martin.

На думку експертів, якщо Туреччина буде виключена з програми, це стане одним з найсерйозніших розладів між двома країнами в новітній історії.

«Вашингтон дає зрозуміти, що хоча він не хотів розривати військові зв’язки з Туреччиною, він готовий піти на це, якщо Анкара не змінить свою позицію щодо закупівель С-400», – говорить директор турецької програми у Вашингтонському інституті близькосхідної політики Сонер Чагаптай.

Пентагон і Держдепартамент відмовилися коментувати будь-які дискусії, що стосуються пілотів. У той же час представник Пентагону підполковник Майк Ендрюс зазначив, що з Анкарою обговорюється можлива закупівля протиракетних систем Patriot.

Він заявив, що системи Patriot виробництва компанії Raytheon «залишаються надійною, сумісну із системами НАТО альтернативою, що задовольняє вимогам національної оборони Туреччини».

Раніше Туреччина заявляла, що комплекси С-400 будуть поставлені в червні, проте в понеділок Акар заявив в інтерв’ю турецькій телекомпанії Haberturk, що поставки можуть бути відкладені. При цьому він додав, що їхня закупівля – це вирішена справа.

«Можливо, вони не надійдуть в червні, але будуть доставлені в найближчі місяці. Процес почався», – заявив він.

Заперечуючи проти планованої закупівлі російських систем, США в кінці березня припинили постачання обладнання, пов’язаного з F-35, у Туреччину, яка одночасно є і покупцем винищувачів, і партнером програми з їх виробництва. Це був перший конкретний крок, який, зрештою, може призвести до повного виключення Туреччини з програми F-35.