Світ

США вперше задіяли F-35A в бойовій операції

f-35США вперше застосували винищувачі F-35A в бойових умовах. Про це повідомляється на офіційному сайті американських військово-повітряних сил. 30 квітня два літака взяли участь у бойовій операції «Непохитна рішучість» в Іраку.

Повідомляється, що винищувачі завдали удару по розташованої в горах Хамрін мережі тунелів, якою користуються бойовики «Ісламської держави» (ІГ, заборонена терористична організація).

«У F-35A всюди датчики, він оснащений новітнім радаром і може збирати і транслювати інформацію з поля бою в реальному часі. Він здатний ділитися цією інформацією з іншими F-35 і навіть з літаками четвертого покоління», — розповів пілот винищувача підполковник Йозеф Морріс.

17 квітня винищувачі новітньої моделі F-35A Lightning II прибутку на що знаходиться в ОАЕ військову базу Аль-Дафра. Це стало першим випадком, коли США відправили цю версію винищувачів п’ятого покоління F-35 для базування на Близькому Сході. Раніше в регіоні використовувалися тільки літаки F-35В.

F-35 — багатоцільова бойова машина, спроектована з використанням технології «стелс» і здатна нести ядерну зброю. Разом з США в проекті її створення брали участь вісім країн: Австралія, Великобританія, Данія, Італія, Канада, Нідерланди, Норвегія і Туреччина. Остання зацікавлена ​​в закупівлі цих літаків, проте США пригрозили Анкарі скасуванням поставок F-35, якщо Туреччина не відмовиться від покупки російських ЗРК С-400.