Аналітика

США зміцнюють відносини з Кіпром

США зміцнюють партнерські відносини з Кіпром, що може стати серйозною перешкодою для амбіцій Туреччини в Східному Середземномор’ї, пише Ahval.

Прес-секретар уряду Кіпру заявив, що Вашингтон тепло ставиться до партнерства між Грецією, Ізраїлем і Кіпром, «яке сприяє безпеці і стабільності в східній частині Середземного моря», повідомляє газета San Francisco Chronicle.

Прес-секретар Продромос Продрому виступив після того, як президент Кіпру Нікос Анастасіадіс провів переговори із заступником помічника держсекретаря США Метью Палмером.

Греція, Ізраїль і Кіпр поглиблюють зв’язки, прагнучи отримати вигоду з потенційно величезних запасів вуглеводнів, виявлених в Східному Середземномор’ї.

Але Туреччина заперечує проти планів буріння біля острова Кіпр, який розділений між Грецькою Республікою Кіпр і окупованій турками північною частиною.

Анкара заявляє, що грецька адміністрація порушить права кіпріотів-турків, експлуатуючи запаси. Уряд Туреччини також оскаржує виняткову економічну зону Кіпру, частина якої, за словами Анкари, знаходиться на континентальному шельфі Туреччини.

Продрому заявив, що Сполучені Штати «очікують, що Туреччина утримається від незаконних дій у водах, де Кіпр володіє винятковими економічними правами».

Палмер вилетів в Нікосію цього тижня, щоб обговорити ембарго на поставки зброї на Кіпр, яке було введено в 1987 році.

З минулого року Конгрес США розглядав законопроекти про скасування ембарго, а в січні Associated Press повідомило, що Вашингтон планує поступово зняти заборону, щоб «підвищити регіональну безпеку».

Раніше директор Держдепартаменту США у справах Південної Європи Юрій Кім заявив, що зміцнення зв’язків з Кіпром і Грецією допоможе Сполученим Штатам досягти своїх цілей у регіоні.

«Протягом наступних кількох тижнів і місяців ви також побачите певні дії, деякі з них викликають сильний інтерес конгресу. Відбуватимуться речі, які ми точно не рекламуватимемо», — зазначив він.

За його словами, що візит Палмера в Нікосію був одним з «багатьох практичних кроків» щодо зміцнення відносин між Кіпром і США.