Політика

Стала відома сума, за яку Трамп хотів купити Гренландію

У США планували одноразову велику виплату в казну Данії. Крім того, щорічно країна отримувала б $600 млн.

В адміністрації президента США обговорювали можливість запропонувати уряду Данії виплати в розмірі $600 млн на рік за передачу автономії Гренландії в безстрокове володіння. Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на джерела.

Співрозмовники видання, знайомі з ходом переговорів щодо купівлі острова, не уточнили, протягом якого часу планувалися виплати. Сума була визначена, виходячи зі щорічних витрат Копенгагена на утримання автономії. У 2017 році глава мінфіну Данії Крістіан Єнсен (на посаді з 2016 по червень 2019 року) оцінював цю статтю витрат у 4,3 млрд крон на рік, що, приблизно, відповідає оголошеній джерелами газети цифрі.

Щоб стимулювати Данію до підписання угоди, американські чиновники розглядали опцію додаткової великої одноразової виплати в скарбницю скандинавського королівства. Сума цієї частини угоди не уточнюється.

16 серпня стало відомо, що Трамп розглядає можливість купівлі Гренландії. Зазначалося, що ця ідея обговорювалася з його радниками, які визнали план «економічно доцільним». Було підраховано, що вартість цієї угоди може скласти 10 трильйонів доларів, ця сума перевищує половину ВВП США. Пізніше Трамп особисто підтвердив намір купити Гренландію.

У свою чергу в Данії, до складу якої входить Гренландія, були шоковані таким наміром президента США.

Через відмову продати Гренландію Трамп переніс свій запланований візит до Данії, на що в Копенгагені відповіли, що він може і не приїжджати зовсім.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net