Прогрес

Стародавній рибний соус може підтвердити дату загибелі Помпеї

Вважається, що датою виверження Везувію, і, відповідно, датою загибелі Помпеї є двадцять четверте серпня сімдесят дев’ятого року нашої ери. Однак деякі дослідники сумніваються в достовірності цієї дати, пише Planet Today.

У минулому році, наприклад, в Помпеях була виявлена зроблена вугіллям напис, згідно з якою виверження вулкана відбулося не в серпні, а в жовтні того ж року.

Тепер, коли вчені проаналізували риб’ячі скелети, знайдені в знищеному виверженням місті, дата його загибелі опинилася під ще більшим сумнівом.

«Справа в тому, що стародавні римляни вживали рибу в певні сезони. Вивчивши сліди ферментованого рибного соусу, який був відомий як гарум, ми отримали деякі дані, що вказують на те, що виверження сталося не в серпні», — кажуть дослідники.

Вчені, зокрема, вивчили скелети риб, з яких стародавні римляни готували свій соус.

Проте скласти в єдине ціле всі частини цього складного пазла поки що не вдалося — деякі особливості останків риб вказують на те, що виверження Везувію сталося наприкінці серпня, проте інші особливості підтверджують версії, згідно з якими вулкан припинив існування міста Помпеї у вересні або в жовтні 79-го року.