Світ

Суд дозволив Карлесу Пучдемону балотуватися на виборах до Європарламенту

ПучдемонКолишній керівник Каталонії Карлес Пучдемон і екс-члени цієї адміністрації Клара Понсати і Антоні Комин мають право балотуватися на виборах в Європарламент 26 травня. Так постановив суд Мадрида в адміністративних спорах, задовольнивши скаргу всіх трьох політиків на рішення Центральної виборчої комісії (ЦВК) Іспанії, передає DW.

Рішення ЦВК не допускати їх до участі у виборах було продиктовано тим, що каталонські діячі ймовірно вчинили тяжкі злочини, а потім втекли від іспанської юстиції за межами країни.

Прокуратура підозрює Пучдемона (йому загрожує до 30 років позбавлення волі) і його соратників (вони можуть отримати до 15 років в’язниці) в організації заколоту і нецільовому використанні державних коштів. Восени 2017 року вони організували в Каталонії референдум про відокремлення від Іспанії, а потім проголосили незалежність регіону. І референдум, і відділення частини національної території суперечать конституції Іспанії.

З 12 лютого у Верховному суді проходять слухання у цій справі. На лаві підсудних — 12 колишніх вищих каталонських чиновників, політиків і громадських діячів. Справи Пучдемона, Понсати і Коміна на цьому процесі не розглядають, так як в Іспанії відсутня процедура заочного суду.

Між тим, якщо каталонські політики отримають достатню для проходження в Європарламент число голосів, їм, щоб отримати належні документи для роботи в Європарламенті і прийняти присягу депутата, доведеться прибути в Мадрид, зазначає газета Mundo. Але всі троє, відповідно до ордера Генпрокуратури, знаходяться в розшуку. І якщо з’являться на території країни, можуть бути негайно заарештовані і передані органам правосуддя. Так що обрання депутатом до проходження зазначеної процедури не забезпечить їм парламентський імунітет, підсумовує газета.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net