Здоров’я

Супрун розповіла про користь матюків для українців

Коли колеги починають між собою лаятися, значить, вони стали командою, повідомила глава МОЗ.

Наука наводить чимало аргументів «за» ненормативну лексику. Про це повідомила у Facebook в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Глава МОЗ пише, що влучно і точно застосована лайка, яка описує відношення людини до ситуації і не спрямована на те, щоб образити співрозмовника, корисна для здоров’я. Дослідження показують, що саме така лайка і застосовується в побуті найчастіше. Вона приводить до нейтральних або позитивних результатів.

За словами Супрун, коли людина відповідає нецензурною лексикою на неприємну ситуацію, а не іншій людині, то відчуває полегшення — мозок реагує на це виділенням ендорфінів, які беруть участь у знеболюванні або задоволенні. Дослідження показали ефективність лайки у зменшенні болю, посиленні серцебиття і підвищенні больового порогу.

При цьому вона уточнює, що матюками слід користуватися в потрібні моменти, а не розмовляти ними постійно. Інакше мозок звикає і перестає сприймати лайку як щось екстраординарне.

Супрун розповідає, що, крім усього іншого, довгожителів об’єднує вільне вираження своїх емоцій, а їх пригнічення пов’язано з високою захворюваністю на рак і гіпертонію.

Міністр пише, що лайка і життя в соціумі тісно пов’язані, і не найгіршим чином. Вважається, що люди трансформували у лайку тваринну реакцію у відповідь на біль і страх, а також притаманну приматам агресію. Таким чином можна і висловити свої почуття, і нікого не травмувати.

Крім того, застосування матюків у спілкуванні в ряді випадків вказує на близькість людей і хороший емоційний контакт між ними. Коли колеги починають між собою матюкатися, значить, вони стали командою — такі дослідження. Однак ненормативна лексика в офіційних промовах сприймається як некомпетентність, попередила Супрун.

Як повідомлялося, у Верховній Раді у вівторок, 2 липня, зареєстрували законопроект про протидію лихослів’ю, який мовою оригіналу також називається «про дематюкацію мови».