Аналітика

Світова торгівля сповільнюється рекордними за 10 років темпами

экономикаУповільнення глобальної економіки отримує все більше підтверджень. Свіжі дані по світовій торгівлі доповнили загальну похмуру картину, пише vestifinance.ru.

Обсяги світової торгівлі падають найшвидшими темпами з моменту фінансової кризи. Такі дані, засновані на моніторингу торгівлі голландського статистичного управління, наводить агентство Bloomberg.

За три місяці, що завершилися в лютому, зниження склало майже 2%. Останній раз таке круте піке можна було спостерігати в травні 2009 р

Якщо ж порівнювати дані за ці три місяці зі статистикою за аналогічний період минулого року, то тут також найсильніше зниження з 2009 р

Очевидно, торгові війни, які в минулому році США розв’язали по всьому світу, не залишилися непоміченими. Крім того, позначилося зниження попиту на тлі загального уповільнення економіки. Досить сказати, що Європа, незважаючи на всі стимули ЄЦБ, знаходиться на межі рецесії. Навіть Німеччина, яка не тільки є локомотивом регіону, але також має додаткову вигоду від єдиної європейської валюти, також відчуває себе вкрай невпевнено.

Ралі на фондових ринках, в тому числі ринках країн, що розвиваються, лише підтверджує той факт, що фінансовий сегмент живе у відриві від реальної економіки. Втім, до цього за останні десять років вже всі звикли, інше питання, що зараз ситуація виглядає просто зухвало.

Ціни на активи рухаються при мінімальних обсягах торгів. Низька активність дозволяє маркетмейкером маніпулювати індексами на свій розсуд.

Чи побачимо ми вирівнювання картини, коли ринки будуть відображати реальну ситуацію в економіці, — велике питання. Багато чого буде залежати від ЦБ, але вони поки не збираються займатися нормалізацією своєї політики, продовжуючи вірити, що друкарський верстат хоч якось допомагає подолати кризу.

В реальності ж, і ми про це неодноразово писали, СВЕРХМЯГКАЯ політика світових регуляторів призвела до зростання боргового «бульбашки», що досяг неймовірних розмірів, і будь-який посилення політики призведе до його вибуху. З огляду на масштаби, оговтатися від такого удару буде вкрай складно.