Економіка

Світовий ринок замінників м’яса стає все привабливішим

Споживачі намагаються є все менше продуктів класичного тваринництва — тільки в США ринок замінників м’яса досяг $3,7 млрд., А в стартапи, які вирощують стейки в пробірках або випускають соєві бургери, інвестують все, включаючи Білла Гейтса.

Як передає РБК, все більше людей намагаються скоротити споживання м’яса. Вони змінюють раціон з різних причин: через занепокоєння про стан навколишнього середовища, якої шкодить класичне тваринництво; турботи про власне здоров’я або турботи про тварин. В економічно благополучних країнах зростає кількість людей, які повністю переключаються на рослинну пишу, стають веганами або флекситарианцами, тобто намагаються їсти якомога менше м’яса.

Така тенденція вже призвела до зростання кількості компаній, що спеціалізуються на замінники м’яса. Деякі з таких аналогів виробляють з рослинних продуктів, інші вирощують в лабораторіях з використанням клітин тварин. Інвестори, серед яких і засновник Microsoft Білл Гейтс, впевнені, що інтерес до штучного м’яса буде продовжувати рости.

Люди дійсно стали їсти менше м’яса?

Насправді немає. В цілому споживання м’яса в світі зростає. В основному така динаміка пов’язана з поліпшенням фінансового становища споживачів в країнах, що розвиваються, наприклад в Бразилії та Китаї. Водночас багаті країни, серед яких Франція, Німеччина Іспанія та Швеція, скорочують споживання м’яса.

У США, де їдять найбільше м’яса, його споживання зростає. Але американці заявляють, що готові змінити ситуацію: дві третини з них в опитуванні 2015 року говорили, що знизили споживання м’яса, а дослідження Gallup показало, що з 2012 по 2018 рік кількість веганів збільшилася на 3 млн осіб. Третина британців скоротили вживання м’яса або зовсім перестали його їсти. У Німеччині споживання м’яса падає з 2011 року.