Світ

Тегеран заявив про розкриття шпигунської мережі, що діяла на іранських атомних об’єктах

Тегеран оголосив у вівторок про розкриття шпигунської мережі, що діяла в інтересах іноземних держав в різних сферах економіки, в тому числі на атомних об’єктах країни. Про це повідомило агентство Фарс, цитуючи заяву представника іранського суду Голяма Хосейна Ісмаїлі, передає ТАСС.

За його словами, «група шпигунів була виявлена іранськими спецслужбами в минулому році». Ісмаїлі уточнив, що «вони (шпигуни) діяли в чутливих для країни центрах, включаючи атомні об’єкти і підприємства оборонної промисловості». «Більшість з них були заарештовані», — вказав представник судової влади Ірану.

Ісмаїлі повідомив також, що двоє з розкритої групи «були засуджені і отримали тривалі терміни ув’язнення». Іранська судові власті, зауважив він, завершили розслідування і у справах інших фігурантів, пов’язаних зі згаданою шпигунською мережею. За деякими з них, сказав Ісмаїлі, прокурор зажадав винесення смертної кари.

Представник суду не уточнив, громадяни яких держав були залучені в знешкоджену мережу і з якими конкретними державами вони співпрацювали.

19 квітня міністр інформації і керівник іранських спецслужб Махмуд Алаві заявив, що розвідка Ірану розкрила мережу ЦРУ, що складалася з 290 шпигунів, які діяли в різних країнах регіону, включаючи Іран. В середині червня Тегеран оголосив про нейтралізацію великої шпигунської мережі США, яка діяла в іранському кіберпросторі.

В кінці червня колишній працівник за контрактом Міністерства оборони Ірану Джалал Хаджизавар був страчений за звинуваченням у шпигунстві на користь Центрального розвідувального управління (ЦРУ) та уряду США. Його дружину суд засудив до 15 років позбавлення волі за співучасть у шпигунській діяльності.