Прогрес

Тільки третина річок на Землі тече вільно — дослідження

видВільно поточні річки — зникаючий вид на Землі. Тільки третина найдовших річок в світі все ще вільно течуть по всій довжині, не скуті греблями або водосховищами, — пише sciencenews.org з посиланням на Nature.

Це дослідження є першою глобальною картою річкового сполучення, воно аналізує здатність річкової води вільно переміщатися вниз за течією через заплави у водоносні горизонти і з них протягом року. Таке вільний рух річки дозволяє їй залишатися здоровою системою і має життєво важливе значення для захисту прісноводних біорізноманіття, підтримки рибних запасів та доставки відкладень в прибережні райони, що знаходяться під загрозою підвищення рівня моря.

Група, очолювана географом Гюнтером Грилем з Університету Макгілла в Монреалі, використовувала супутникові дані для картування 12 мільйонів кілометрів річок по всій земній кулі. Дослідники виявили, що з 246 річок планети, довжина яких перевищує 1000 кілометрів, тільки 37 відсотків, як і раніше, течуть вільно.

Більшість залишилися вільно поточних річок знаходяться в більш віддалених частинах світу, таких як канадська Річка Ліард в Арктиці і замбійська Луангва в басейні Конго.