Прогрес

Тисячі вчених з 153 країн заявили про загрозу зміни клімату

Більш ніж 11 тисяч вчених підписали заяву про те, що кліматична ситуація стала критичною, і назвали шість необхідних кроків, щоб спробувати уникнути катастрофічних наслідків.

Заяву про загрозу надзвичайної кліматичної ситуації підписали 11 258 вчених з 153 країн. Декларація була опублікована в науковому журналі BioScience в середу, 6 листопада.

«Вчені несуть моральне зобов’язання чітко попереджати людство про будь-які катастрофічні загрози і говорити про це. На підставі цього ми разом з більш як 11 000 підписантами з усього світу чітко і недвозначно заявляємо, що ця планета зіткнулася з надзвичайною кліматичною ситуацією», — пишуть Вільям Дж. Ріппл і Крістофер Вулф з Департаменту лісових екосистем і суспільства в Університеті штату Орегон.

У декларації, під якою підписалися кліматологи, біологи, екологи та інші фахівці, викладені шість кроків, які повинні бути взяті до уваги урядами і організаціями, щоб зменшити найгірші наслідки зміни клімату:

зменшення обсягів видобутку викопного палива і перехід на альтернативні джерела енергії;
скорочення викидів короткоживучих кліматичних забруднювачів, включаючи метан, чорний вуглець (сажу) і гідрофторвуглеці;
захист і відновлення екосистеми Землі, оскільки фітопланктон, коралові рифи, ліси, савани, луки, водно-болотні угіддя, торфовища, ґрунти, мангрові зарості і морські трави в значній мірі сприяють уловлюванню атмосферного CO2;
вживання в основному продуктів рослинного походження при одночасному зниженні глобального споживання продуктів тваринного походження, що не тільки може поліпшити здоров’я людей, а й значно знизити викиди парникових газів;
підвищення продуктивності і стійкості населення при збереженні основних потреб і скорочення економічної нерівності;
стабілізація і, в ідеалі, поступове скорочення світового населення в рамках, що забезпечують соціальну цілісність.
Нагадаємо, що раніше в ООН сказали, скільки коштуватиме пригальмувати зміну клімату. Сума, необхідна на припинення глобального потепління, порівнянна з витратами на армії всіх країн світу протягом всього лише двох місяців.

Також повідомлялося, що найбільший за останні 50 років айсберг відколовся від Антарктиди. Величезний шматок льоду важить близько 315 мільярдів тонн, а його площа майже дорівнює шотландському острову Скай.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net