Політика

Трамп планує оголосити про нову надзвичайної ситуації, щоб ввести полшины для Мексики

Президент США Дональд Трамп планує оголосити про нову надзвичайної ситуації в країні, щоб ввести мита на мексиканський імпорт у зв’язку з потоком мігрантів з Центральної Америки в США, повідомляє The Hill.

Згідно з документом, нова надзвичайна ситуація необхідна через «нездатність уряду Мексики прийняти ефективні заходи щодо скорочення масової міграції іноземців, які незаконно в’їжджають в сша через Мексику».

У лютому адміністрація Трампа також оголосила надзвичайний стан для виправдання відправки військ Національної гвардії для підтримки співробітників митних і прикордонних служб (CBP) на південному кордоні.

Проект документа сигналізує про те, що Білий дім вважає, що введення тарифів в рамках лютневої надзвичайної декларації може не пройти юридичну перевірку.

Білий дім заявив, що планує ввести тарифи відповідно до Закону про надзвичайні економічні повноваження 1977 року, який дозволяє президенту робити односторонні дії для протидії «незвичайній і надзвичайній загрозі» під час надзвичайного стану в країні.

Але нова національна надзвичайна ситуація, ймовірно, викличе протистояння з боку республіканців і демократів, які кажуть, що Трамп виходить за рамки своїх повноважень, а також може викликати нові правові проблеми.

Минулого тижня Трамп пригрозив ввести 5-відсотковий тариф на весь мексиканський імпорт товарів, який буде збільшуватися ще на 5 відсотків за кожний наступний місяць, досягнувши 25 відсотків у жовтні.