Політика

Трамп: США не ратифікують договір про торгівлю зброєю

ТрампПрезидент США Дональд Трамп заявив, що попросить Сенат зупинити процес ратифікації Міжнародного договору про торгівлю зброєю, який був підписаний під час президентства Барака Обами, повідомляє ТАСС.

«Сьогодні я з гордістю оголошую про ще одному історичному етапі, щоб захистити ваші права, які гарантує друга поправка. [Екс-президент США Барак] Обама підписав Міжнародний договір про торгівлю зброєю, а в останні дні на посаді він відправив документ на ратифікацію в Сенат . Цей документ порушує ваші конституційні права. Моя адміністрація ніколи не ратифікує договір «, — заявив Трамп в п’ятницю в ході виступу в Індіанаполісі.

«Я офіційно заявляю, що США відкличуть підпис з цього поганого, неправильного договору. ООН скоро отримає повідомлення, що США відмовляються від нього», — підкреслив він.

Даний договір є юридично зобов’язуючим документом, який регламентує міжнародну торгівлю зброєю. Сфера його застосування поширюється на наступні категорії звичайних озброєнь: бойові танки, бойові броньовані машини, артилерійські системи великого калібру, бойові літаки, бойові вертольоти, військові кораблі, ракети і ракетні пускові установки, стрілецьку зброю і легкі озброєння.

Ідею розробити такий міжнародний інструмент вперше висунула Великобританія в 2005 році. У квітні 2013 року на пленарному засіданні ГА ООН відбулося голосування за проектом резолюції, що схвалює текст договору і відкриває документ для підписання з 3 червня 2013 року. Резолюція прийнята 154 голосами, 23 держави, включаючи Росію, Китай та Індію, утрималися. Іран, КНДР і Сирія проголосували проти.