Світ

Трамп: Військова операція США проти Ірану не виключена, але переговори краще

Президент США Дональд Трамп не виключає військової операції проти Ірану, проте вважав за краще б шлях переговорів. З такими словами голова американської адміністрації, який перебуває з державним візитом у Великобританії, виступив в інтерв’ю телеканалу ITV. Як передає ТАСС, воно було показано в середу.

«Завжди є така ймовірність. Чи хочу я цього? Ні. Але завжди є така ймовірність», — відповів він на питання ведучого про те, чи вважає президент, що йому доведеться застосувати військову силу проти Ірану.

«Іран — це те місце, яке було надзвичайно ворожим, коли я вперше прийшов до влади. Він брав участь в 14 військових операціях, включаючи Ємен, Сирію та інші. Він підтримував тероризм у багатьох місцях. Він був терористичною країною номер один в світі, і , можливо, залишається їй зараз. Він спонсорував тероризм «, — сказав Трамп.

Ув’язнений за Барака Обами в 2015 році Спільний всеосяжний план дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми Трамп назвав «жахливою угодою, тому що вона була короткостроковою». «Він заплатив $ 150 млрд, $ 1,8 млрд готівкою», — заявив Трамп. Він запевнив, що після того, як США вийшли з ядерної угоди, Іран «став іншою країною».

При цьому Трамп сказав, що допускає переговори з президентом Ірану Хасаном Роухані. «Так, звичайно, я вважав за краще б переговори», — відповів він на питання ведучого про те, чи готовий він до переговорів з іранським колегою. «Він [Хасан Роухані] сказав недавно, що не хоче зводити стіну зі Сполученими Штатами», — зазначив Трамп. Він додав, що єдина можливість домогтися цього — гарантувати, щоб у Ірану не з’явилася ядерна зброя.