Політика

Трамп висунув нові претензії Данії

Американський лідер вважає, що Копенгаген в рамках членства в НАТО повинен більше грошей витрачати на оборону.

Між президентом США і Данією, які в останні дні конфліктують через намір Трампа купити Гренландію, в четвер, 22 серпня, виникла нова суперечка — про оборонні витрати скандинавської країни.

Так, в середу Трамп дорікнув Данії в тому, що вона виділяє на оборону всього 1,35% від ВВП. Тим часом, за домовленістю, члени Альянсу поставили за мету досягти показника 2% від ВВП.

«До відома, внесок Данії в НАТО становить лише 1,35% ВВП. Це багата країна, і вона повинна виділяти 2%. Ми захищаємо Європу, але тільки 8 з 28 країн НАТО досягли позначки в 2%», — написав Трамп в своєму мікроблозі Twitter.

У відповідь колишній прем’єр-міністр Данії Ларс Люкке Расмуссен у четвер розкритикував Трампа за його заяву. Він сказав, що готовність до оборони — це не тільки сума витрачених грошей.

«У нас було (пропорційно) стільки ж жертв в Афганістані, скільки і у США. Ми завжди непохитні і готові. Ми не приймемо, що наша готовність до оборони — це тільки про відсотки. Я говорив це вам на саміті НАТО в Брюсселі торік», — написав Расмуссен у відповідь Трампу в своєму Twitter.

Коментар Расмуссена поглибив напруження між Данією і США, яке виникло після того, як Трамп скасував візит в країну через відмову прем’єр-міністра Данії вести переговори про продаж Гренландії. Трамп заявив, що Метте Фредріксен вчинила «неприємно», коли назвала його плани купити Гренландію «абсурдом».

Нагадаємо, 16 серпня стало відомо, що Трамп розглядає можливість придбання Гренландії. Зазначалося, що ця ідея обговорювалася з його радниками, які визнали план «економічно доцільним». Було підраховано, що вартість цієї угоди може скласти 10 трильйонів доларів, ця сума перевищує половину ВВП США. Пізніше Трамп особисто підтвердив намір купити Гренландію.

У свою чергу в Данії, до складу якої входить Гренландія, були шоковані таким наміром президента США.

Через відмову продати Гренландію Трамп переніс свій запланований візит до Данії, на що в Копенгагені відповіли, що він може і не приїжджати зовсім.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net