Політика

Трамп: виводячи війська з Афганістану, США залишать там сили розвідки

США будуть знижувати чисельність своїх військ в Афганістані, але залишать там розвідувальні підрозділи, заявив президент США Дональд Трамп.

«Я б залишив там дуже сильну розвідку. Ми повинні спостерігати… Я б залишив, і ми залишимо дуже сильну розвідку, набагато більше, ніж можна було б подумати. Це дуже важливо. І ми можемо поступити таким чином, але ми повинні істотно знизити число наших сил в Афганістані», — сказав в інтерв’ю телеканалу Fox News.

При цьому він назвав Афганістан «лабораторією для терористів», передє РИА Новости.

США і їх союзники з 2001 року проводять операцію в Афганістані проти талібів та інших угруповань. Ця військова кампанія стала найтривалішою в історії збройних сил США. У 2018 році адміністрація президента Дональда Трампа представила нову стратегію дій в Південній Азії, яка передбачає більш активну участь країн регіону у врегулюванні конфлікту в Афганістані. Крім того, США почали прямі переговори з радикальним рухом «Талібан». Прес-секретар талібів Мухаммад Сохейл Шахін наприкінці травня заявив журналістам, що «Талібан» розраховує, що США на наступному раунді переговорів оголосять про виведення військ з Афганістану.

Як повідомив спецпосланець США По Афганістану Залмай Халілзад, Нова міжафганська зустріч пройде в Досі 7-8 липня за посередництва Німеччини і Катару.