Світ

Туреччина не має наміру припиняти буріння на шельфі Кіпру

Спікер парламенту Туреччини Мустафа Шентоп заявив, що Туреччина не припинить буріння на шельфі Кіпру, незважаючи на можливі заходи з боку ЄС.

Раніше повідомлялося, що саміт ЄС висловив стурбованість «незаконною буровою діяльністю» Туреччини в Східному Середземномор’ї, підтримав доручення для ЄК і дипслужби виробити «точкові заходи» і висловив готовність «реагувати адекватно» на події.

«Туреччина має право на буріння в Східному Середземномор’ї, що випливає з міжнародного права, і ми сповнені рішучості реалізувати його право . Туреччина не буде терпіти подібний блеф або загрози. Ніхто не може змусити нас відмовитися від нашого природного права», — повідомив Шентоп РИА Новости.

За його словами, Кіпру не повинні дозволити вступити в ЄС, оскільки спочатку він повинен вирішити свої прикордонні суперечки.

На шельфі і у виключній економічній зоні (ІЕЗ) Кіпру знайдені родовища газу. Туреччина вважає, що має право на природні багатства в регіоні. Зараз в районі знаходиться бурова установка «Фатіх», очікується також прибуття судна «Явуз». Греція і Кіпр вважають провокацією проведення турецьким буровим судном геологорозвідки у винятковій економічній зоні Кіпру.