Світ

Туреччина отримала «позитивнішу» пропозицію від США по ЗРК Patriot

PatriotМіністр оборони Туреччини Хулуси Акар заявив, що США зробили Туреччини «позитивніше» пропозицію про можливу закупівлю зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) Patriot, ніж ті, які Вашингтон представляв раніше, передає РІА Новини.

«Пропозиція по Patriot від США, яке ми отримали в березні, більш позитивно для нас і містить позиції, про які ми говорили спочатку. Ми збираємося не тільки купувати, але і виробляти власні системи ППО », — сказав міністр в ефірі телеканалу NTV.

У лютому президент Туреччини Тайіп Ердоган, заявив, що США не можуть виконати дві основні умови Анкари з придбання ЗРК Patriot — з надання кредиту і спільного виробництва. У квітні міністр оборони Туреччини заявив, що Анкара отримала від США нову пропозицію щодо постачання ЗРК Patriot, а в турецькому МЗС згодом уточнили, що Анкара продовжує переговори з США про можливу закупівлю цих комплексів.

Ув’язнений в 2017 році контракт на поставку Туреччини російських ЗРК С-400 став причиною дипломатичних непорозумінь між Анкарою і Вашингтоном, який вимагає від своїх турецьких союзників відмовитися від російських комплексів на користь американського ЗРК Patriot. Влада Туреччини зайняли в цьому питанні тверду позицію і не планують відмовлятися від С-400 навіть при покупці Patriot — ці теми, на думку адміністрації глави держави, «не пов’язані між собою».