Соціум

Туреччина сьогодні є провідним у світі тюремником журналістів — письменниця Еліф Шафак

Відома турецька письменниця Еліф Шафак закликала міжнародне співтовариство підтримати авторів, журналістів та вчених в Туреччині, на тлі намірів прокурори країни досліджувати її романи, повідомила The Guardian.

Турецькі прокурори почали розслідування у зв’язку з недавніми дебатами про те, що романісти країни займаються такими складними питаннями, як жорстоке поводження з дітьми та сексуальне насильство.

«Туреччина сьогодні є провідним у світі тюремником журналістів», — заявила вона

Міністерство культури і туризму Туреччини 28 травня подало кримінальну скаргу на письменника Абдуллу Чевки після того, як витяги з останнього роману автора, опубліковані в соціальних мережах, викликали суспільний резонанс у зв’язку з історією про жорстоке поводження з дітьми.

Шафак повідомила, що турецька прокуратура хоче вивчити її романи, зокрема «погляд» 1999 року і «Три дочки Єви» 2016 року.

Вона зазначила, що за останні кілька днів вона отримала тисячі образливих повідомлень.

Визнана в усьому світі письменниця в 2006 році була судима за звинуваченням в «образі турків», так як один з героїв її роману «Ублюдок зі Стамбула» назвав масове вбивство вірмен 1915 Геноцидом. Пізніше Шафак була виправдана.

Шафак, визнаючи, що сексуальне насильство фігурує в деяких її творах, але повністю відкинула ідею про те, що це може означати, що вона його виправдовує.