Світ

Туреччина засудила критику з-за кордону через скасування підсумків виборів у Стамбулі

выборыМЗС Туреччини засудив критику з-за кордону у зв’язку з рішенням турецького Центрвиборчкому скасувати підсумки виборів мера Стамбула, на яких переміг кандидат від опозиції Екрем Имамоглу, передає РИА Новости.

Після того, як правляча Партія справедливості і розвитку (ПСР) подала апеляцію в Центрвиборчком на попередні підсумки виборів, офіційний представник держдепартаменту США Роберт Палладіно заявив, що США сподіваються на визнання результатів голосування законними.

Як заявив у понеділок представник ПСР у ЦВК Реджеп Озель, ЦВК Туреччини ухвалила рішення про скасування підсумків виборів мера Стамбула, на яких переміг Імамоглу, повторні вибори призначені на 23 червня. За словами Озеля, скасування підсумків виборів пов’язана з тим, що деякі члени виборчих комісій на дільницях були призначені не з числа держслужбовців, а також за наявності непідписаних протоколів.

«Всі повинні проявляти повагу до даного рішення, яке прийнято в рамках закону. Ми не приймаємо політичну критику, що прозвучала від деяких іноземних партнерів, щодо рішення ЦВК. Туреччина — це країна, яка довела свою демократичну зрілість, і це рішення незалежного ЦВК направлено на забезпечення прояви волі виборців», — йдеться в заяві турецького МЗС.

Кандидат від основної опозиційної Народно-республіканської партії (НРП) Туреччини Имамоглу на минулих 31 березня виборах мера Стамбула набрав 48,8% голосів, випередивши на 13 729 голосів свого суперника, кандидата від ПСР, найближчого соратника турецького лідера Тайіпа Ердогана, екс-прем’єра і екс-спікера парламенту Туреччини Біналі Йилдирима, отримав 48,55% голосів. Після оскарження ПСР підсумків виборів ЦВК провів перерахунок на кількох виборчих дільницях, проте принципових змін результатів виборів це не принесло. Имамоглу 17 квітня вступив на посаду, в той же час на розгляді ЦВК перебувала апеляція ПСР про скасування підсумків виборів з посиланням на порушення при їх проведенні.

Опозиційна НРП вперше з 1994 року перемогла на виборах мера найбільшого міста Туреччини Стамбула і турецької столиці Анкари. Її кандидати перемогли також в Ізмірі, Антальї, Адані, Мерсіні. Однак в цілому на муніципальних виборах в Туреччині 31 Березня перемогла правляча ПСР, кандидати якої отримали 44,33% голосів проти 30,12% у кандидатів НРП.