Світ

Туск: немає майбутнього для політиків, які не чутливі до зміни клімату

ресурсы28 країн Європейського Союзу споживають ресурси Землі швидше, ніж вони можуть бути відновлені, і жодна з них не має стійкої політики споживання, йдеться в доповіді, опублікованій в четвер. Лідери ЄС зустрілися, щоб обговорити пріоритети на наступні п’ять років, передає Gismeteo.

«Всі країни ЄС живуть не за коштами нашої планети. ЄС та його громадяни в даний час використовують в два рази більше, ніж екосистеми можуть оновити», — йдеться в доповіді Всесвітнього фонду дикої природи та глобальної мережі Global Footprint Network.

Доповідь була підготовлена після зустрічі лідерів в румунському місті Сібіу.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив перед самітом, що зміна клімату є однією з ключових проблем, вона включена в 10 «зобов’язань» блоку на 2019 — 2024 року.

Близько 100 активістів Greenpeace і студентів з декількох європейських країн пройшли маршем по Сібіу, несучи величезний банер з написом «Порушений клімат, порушене майбутнє».

Думки про конкретні заходи, які повинні бути прийняті для боротьби зі зміною клімату, різняться між країнами ЄС, на які великий вплив надають їх пріоритетні галузі, такі як автомобілебудування в Німеччині або вугільна промисловість в Польщі.

Голова саміту, президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що немає майбутнього для політиків, які не чутливі до зміни клімату та проблем захисту навколишнього середовища.

Європейська комісія наполягає на тому, щоб ЄС став кліматично нейтральним до 2050 року за рахунок скорочення викидів вуглецю, які в іншому випадку підвищать середню температуру Землі з руйнівними наслідками.

«Країни ЄС використовують майже 20 відсотків біоємності Землі, хоча вони становлять всього 7 відсотків світового населення», — йдеться в доповіді.

Найменша і багата країна ЄС, Люксембург, була в числі тих, хто використовував поновлювані ресурси швидше за все в минулому році. Всього за 46 днів вона спожила свою частку ресурсів Землі.