Соціум

У Єгипті для туристів відкрили «ламану» піраміду

Крутий підйом в сто метрів по дерев’яних сходах майже на четвереньках у вузькому просторі опинився під силу не всім.

У Єгипті вперше відкрили для туристів одну з найдавніших пірамід — «ламану» піраміду фараона Снофру. Про це повідомляє РИА Новости.

«Ми вперше вирішили відкрити для відвідувань ламану піраміду», — сказав на церемонії відкриття генеральний секретар Вищої ради у справах пам’яток старовини Мустафа аль-Вазирі.

Після офіційного відкриття піраміди першими всередину змогли потрапити іноземні дипломати, запрошені міністерством у справах пам’яток старовини. Багато поверталися з великими труднощами: крутий підйом в сто метрів по дерев’яних сходах майже на четвереньках у вузькому просторі опинився під силу не всім.

Деякі відвідувачі з другої групи, подивившись на своїх ледь живих від нелегкого шляху попередників, і зовсім від спуску в шахту відмовилися.

Тепер не тільки дипломати і журналісти, але і всі бажаючі зможуть оцінити піраміду Снофру зовні і зсередини і випробувати свою силу волі. Продаж квитків вже розпочалася.

Головний північний вхід в піраміду розташований на висоті 12 метрів. До нього з землі ведуть дерев’яні сходи. А потім всередину усипальниці круто спускається вузький 80-метровий кам’яний коридор висотою трохи більше метра. Далі через такі ж вузькі коридори відвідувач потрапляє в шахту, з якої можливо піднятися далі, на самий верх по дерев’яних сходах. Висота піраміди складає 104 метри.

Перед тим як пустити туристів у піраміду, були проведені роботи із закріплення кам’яних блоків і очищення внутрішніх приміщень. Також з’явилася нова система внутрішнього освітлення.

Піраміда Снофру (IV династія фараонів, будувалася для правителя Снофру приблизно в 2596 році до нашої ери) розташована в комплексі Дахшур під Каїром. Вона знаменита своєю незвичайною неправильною формою і тим, що має відразу два входи — північний і західний.