Прогрес

У Єгипті виявили незвичайні мумії

Польські археологи виявили кілька десятків мумій в районі некрополя Сакарра під Каїром, повідомляє РИА Новости з посиланням на портал Science in Poland.

Знахідку зробили під час розкопок в околицях піраміди Джосера, яка вважається найдавнішим збереженим кам’яною будовою в світі. Польська наукова група веде роботи в Сакаррі вже більше двадцяти років.

За словами вчених, вік мумій сягає близько двох тисяч років. Більшість з них були поховані прямо в виритих в піску ямах і пройшли тільки основні етапи бальзамування.

Як розповіла керівник розкопок доктор Камілла Курашкевич з Варшавського університету, велика частина поховань дуже погано збереглися. Деякі з них перебували у дерев’яних трунах, поміщених в область «сухого рову» — прорубані в скелі траншеї глибиною 20 метрів і шириною 40 метрів, яка обмежувала священну зону піраміди. Увагу дослідників привернули незвичайні прикраси мумій. Так, у одного з них на шиї було різнобарвне намисто, а на кришці труни — розписна імітація ієрогліфічного напису.

«Деякі з намальованих зображень не є ієрогліфічними знаками і не складають зв’язний текст», — зазначила Курашкевич.

Крім того, ноги мумії покриті прикрасою з зображенням давньоєгипетського бога Анубіса «абсолютно незвичайного синього кольору», підкреслила єгиптолог. Зазвичай це божество зображували чорним. Вчені припускають, що дивне забарвлення пояснюється повір’ям, згідно з яким волосся богів були зроблені з синього дорогоцінного каменю.