Світ

У ЄС назвали критерій для входження країни в співдружність

Свобода слова і медіа є ключовими політичними індикаторами під час процесу входження, заявив єврокомісар.

Єврокомісар Йоганнес Хан підкреслив, що забезпечення належного рівня свободи слова є одним з ключових індикаторів, що визначають готовність країни-кандидата до вступу в ЄС. Про це він сказав в столиці Чорногорії — у Подгориці, на медіадні ЄС-Західні Балкани, повідомляє пресслужба Єврокомісії.

«Свобода слова і свобода медіа є частиною тієї основи, на якій побудований весь наш (Європейський) Союз. Вони також є ключовими політичними індикаторами під час процесу входження. З огляду на тривожний розвиток подій в регіоні, від неправомірного політичного втручання до поширення дезінформації, у цьому році медіадні присвячені відносинам між медіа і політиками і покликані прокласти шлях до поліпшення поточної ситуації», — зазначив Хан.

У цьому році в заходах медіаднів ЄС-Західні Балкани взяли участь понад 350 представників преси і громадських організацій, а також політики з країн регіону і Євросоюзу.

Як говориться в повідомленні Єврокомісії, ЄС здійснює довгостроковий стратегічний підхід щодо підтримки свободи медіа в регіоні Західних Балкан і вже виділив 20 мільйонів євро для підтримки п’яти регіональних проєктів та ініціатив у сфері свободи слова в шести балканських країнах.

Нагадаємо, у минулому році в Чорногорії підірвали авто журналіста-розслідувача корупції і організованої злочинності.