Політика

У ЄС змінився глава зовнішньої дипломатії

Жозеп Боррель замінить Федеріку Могеріні на посаді верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки.

Європейська рада офіційно призначила главу МЗС Іспанії Жозепа Борреля високим представником Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки. Про це йдеться в опублікованому документі.

«Рада ЄС прийняла рішення призначити Жозепа Борреля верховним представником із закордонних справ і політики безпеки на період із завершення поточного терміну повноважень (Європейської — ред.) комісії до 31 жовтня 2024 року», — йдеться в документі.

Це рішення прийнято за письмовою процедурою без скликання засідання Ради ЄС. Воно має технічний характер, оскільки кандидатура Борреля була узгоджена самітом ЄС 30 червня — 2 липня, а для офіційного його вступу на посаду з 1 листопада його ще повинен затвердити Європарламент у кінці вересня або на початку жовтня.

Як відомо, до Борреля цю посаду з 2014 року займала Федеріка Могеріні.

Жозеп Боррель очолює МЗС Іспанії з червня 2018 року. Він закінчив Мадридський політехнічний університет, а також Університет Комплутенсе.

Нагадаємо, 16 липня Європарламент обрав Урсулу фон дер Ляйен новим головою Єврокомісії. Вона з листопада офіційно змінить Жан-Клода Юнкера і стане першою жінкою на цій посаді.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net