Соціум

У Бельгії відкрили пам’ятник Анні Ярославні

Пам’ятник юної княжни Анни є реплікою скульптури, встановленої в листопаді 2016 року в Києві.

У бельгійському місті Арлон відкрили пам’ятник дочці князя Київської Русі Ярослава Мудрого і королеві Франції Анні Ярославні. Про це напередодні повідомила прес-служба Київської міськдержадміністрації.

«В одному з найстаріших міст Бельгії, місті Арлон, урочисто відкрили бронзову скульптуру Анни Ярославни — королеви Франції і дочки великого князя Київського Ярослава Мудрого. Пам’ятник подарований громадою Києва в рамках проекту Шлях королеви, який передбачає встановлення пам’ятників Анні Київській у ключових містах Європи на шляху до Франції», — йдеться в повідомленні.

У відкритті пам’ятника взяла участь київська делегація на чолі з директором департаменту культури Діаною Поповою, посла України в Бельгії Миколи Точицького, мера Арлона Вінсана Магнуса, а також міського керівництва і суспільства.

Пам’ятник встановили біля церкви святого Доната, розташованої на високому пагорбі Кніпшен.

«Саме в цій частині пагорба в 11-16 століттях був розташований замок Арлонського графства. Ймовірно, що саме тут гостювала Анна Київська в 11-му столітті, коли здійснювала свою подорож до Франції. Саме Арлон є передостаннім місцем на шляху до Франції», — йдеться в повідомленні.

Пам’ятник юній княжні Анні авторства Костянтина Скритуцького є реплікою скульптури, встановленої в листопаді 2016 року в сквері Анни Київської на Львівській площі в Києві.

Нагадаємо, що пам’ятник київській княжні встановили в минулому році у французькому місті-побратимі Києва — Тулузі — і в цьому році — в Джакарті. Також у 2018 році громаді Кракова була передана для встановлення авторська репліка пам’ятника Анні Київській. Скульптуру також планується відкрити в Чехії, Австрії та Німеччині.