Соціум

У Білорусії мають намір позбавляти волі за публічну реабілітацію нацизму

Депутати нижньої палати парламенту Білорусі (Палати представників) прийняли в другому читанні поправки в законодавство, якими передбачено до п’яти років позбавлення волі за публічну реабілітацію нацизму, передає РИА Новости.

Поправки були прийняті депутатами в першому читанні в грудні 2018 року. Далі їх має схвалити верхня палата білоруського парламенту (Рада Республіки), після чого документ буде представлений на розгляд президента.

Як зазначила депутат Валентина Ражанец, представляючи поправки в парламенті, в республіці встановлюється кримінальна відповідальність за публічну реабілітацію нацизму, це зумовлено підвищеною небезпекою, оскільки «переслідується мета змінити свідомість людей, підмінити ціннісні орієнтири, сформувати почуття соціальної ворожнечі і ненависті». Кримінальна відповідальність передбачатиме до п’яти років позбавлення волі щодо осіб, які публічно виправдовують нацизм, схвалюють або заперечують злочини нацистського режиму, а також прославляють і виправдовують нацистських злочинців і їх пособників.

Адміністративна відповідальність, за словами Ражанец, передбачена не тільки за пропаганду, публічне демонстрування, виготовлення і поширення нацистської символіки і атрибутики, але і їх зберігання і придбання з метою поширення.

Депутат також звернула увагу, що менше трьох тижнів відокремлюють білорусів від 75-річчя визволення республіки від німецько-фашистських загарбників.

На думку Ражанець, прийняття законопроекту сприятиме » забезпеченню національної безпеки, збереженню історичної правди і захисту моральних цінностей суспільства».