Соціум

У Британії випустили золоту монету вагою п’ять кіло

Монета має номінал 5 тисяч фунтів стерлінгів. На ній викарбувано зображення королеви Вікторії.

Королівський монетний двір Великобританії виготовив найбільшу в історії країни колекційну золоту монету діаметром 17,5 см, вагою п’ять кілограмів і номіналом 5 тисяч фунтів стерлінгів (6437 доларів). Про це повідомляє газета Evening Standard.

Поки що викарбувано тільки одну таку монету із серії Великі гравери. На ній зображення королеви Вікторії (1819-1901), створене за дизайном Вільяма Вайона, головного гравера Королівського монетного двору з 1828 до 1851 року.

На аверсі зображено монарха, що веде поруч із собою лева. Цар звірів символізує Британську імперію. На реверсі — профіль самої королеви Вікторії у віці 20 років.

За словами нинішнього головного гравера Королівського монетного двору Гордона Саммерса, при створенні монети-гіганта використовувалися як традиційні методи гравіювання, так і сучасні технології. Для точного відтворення дизайну майстра оригінал, що використовувався майже 200 років тому, був підданий електронному скануванню. Останнім штрихом стало ручне полірування раритету, щоб забезпечити найвищий рівень вироби. Монету вже продано, ціна не розголошується.

У цю серію, присвячену творчості Вайона, входять монети поменше — вагою 2 кг. Усього, згідно з інформацією Королівського монетного двору, їх буде викарбовано чотири штуки. Вартість кожної з них досягає 119,95 тисячі фунтів (154,4 тисячі доларів). У колекцію входять і невеликі срібні монети аналогічного дизайну за ціною 180 фунтів (231 долар).

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net