Соціум

У Чорногорії поліція побила єпископа

Президент Чорногорії Міло Джуканович звинуватив Сербську православну церкву у спробі зберегти релігійну монополію в країні.

Співробітники поліції Чорногорії побили єпископа Діоклійського Методія в ході затримання в п’ятницю на акції протесту проти прийнятого закону про віросповідання. Про це повідомляється на сайті Чорногорської-Приморської митрополії Сербської православної церкви (СПЦ).

Відзначається, що інцидент стався під час затримання учасників протесту на Джурджевому мосту через річку Тара на сході Чорногорії.

«Поліція жорстоко побила єпископа Методія. Владику та інших вірян звалили на землю і били ногами і кийками. Постраждали двоє вірян, в одного зламане стегно, у другого — ключиця», — йдеться в повідомленні.

У МВС Чорногорії поки що не коментують цю інформацію.

Нагадаємо, в ніч на п’ятницю парламент Чорногорії більшістю голосів прийняв закон Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад. Вважається, що закон ущемляє права Сербської православної церкви. Опозиція проводить масові акції протесту по всій країні — в містах Беране, Бієло-Поле, Плевля, Підгірці, Бар, Будва, Котор, Нікшич. Затримано понад 55 осіб, включаючи депутатів від опозиції.

У свою чергу, президент Чорногорії Міло Джуканович звинуватив Сербську православну церкву в спробі зберегти релігійну монополію в країні і заявив, що буде домагатися автокефалії для Чорногорської церкви за прикладом України.

В рамках створення нової церкви уряд Чорногорії провів через парламент закон «Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад», який передбачає вилучення церковної власності у Сербської православної церкви. Йдеться про більш ніж 650 святинь, включаючи відомий у православному світі монастир Острог.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net