Світ

У Данії різко відреагували на намір Трампа купити Гренландію

У Копенгагені заявили, що президент США «зійшов з розуму», якщо дійсно вивчає питання купівлі Гренладніі у Данії.

Данські політики з різних флангів політичного спектру вважають, що президент США Дональд Трамп повинен забути про ідею купівлі найбільшого в світі острова Гренландія у Данії. Реакції політиків у п’ятницю, 16 серпня, наводить данська газета Ekstra Bladet.

Так, колишній прем’єр-міністр Данії Ларс Льокке Расмуссен вирішив навіть не сприймати всерйоз ідею купківлі Трампом Гренландії.

«Це, ймовірно, першоквітневий жарт… але зовсім не по сезону!» — заявив політик.

Його колега з Лівої партії, депутат Майкл Ааструп підкреслив: «Гренландія не продається! Часи, коли легко можна було купити землю і людей, на щастя, минули».

Представник Данської народної партії Гренландії Сорен Есперсен висловився про можливі наміри американського президента ще жорсткіше.

«Якщо це правда, і він, дійсно, цим займається, то це явний доказ того, що він збожеволів. Повинен сказати, як є: ідея продажу Данією 50 тисяч громадян Сполученим Штатам — це абсолютне божевілля», — сказав він.

«Якщо він, дійсно, вважає, що можна придбати всю країну і весь народ, це багато що говорить про Трампа. Гренландія — це гренландці, і це не XIX століття. Не продається», — заявила депутат і лідер Червоно-Зеленого альянсу Данії Пернілла Скипер.

Довідка: Гренландія — найбільший острів у світі. Основна маса населення Гренландії в 56 тисяч чоловік живе на порізаному фіордами узбережжі, де немає льоду. Зовнішньою політикою і політикою безпеки займається Копенгаген.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що Трамп цікавиться купівлею Гренландії і навіть просив юрисконсульта провести правову експертизу проекту.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net