Політика

У Данії заговорили про розміщення винищувачів в Гренландії

Данські винищувачі можуть бути розміщені в Гренландії, однак, це потребує значних фінансових вкладень і нових політичних домовленостей.

Міністр оборони Данії Тріне Брамсен прокоментувала питання розміщення данських винищувачів в Гренландії. За її словами, це може виявитися як непропорційно дорогим для Данії, так і суперечити міжнародним домовленостям. Про це у вівторок, 27 серпня, повідомляє Berlingske.

Зараз російські винищувачі можуть безперешкодно діяти в повітряному просторі над Гренландією. Водночас Брамсен зазначає, що розміщення винищувачів в Гренландії є політичним, а не адміністративним рішенням.

«Тому я заздалегідь нічого не буду відхиляти. Однак це не зовсім так, що данські винищувачі повинні бути розміщені в Гренландії. Це зажадає надзвичайної підготовки. Крім того, у мене є бажання, щоб ми підтримували Гренландію як зону низької напруженості. І нарешті, рішення про данські винищувачі в Гренландії має бути прийнято у співпраці з гренландцями. Але тоді це політичне рішення», — сказала міністр.

За словами Брамсен, постійна готовність до повітряного перехоплення в Гренландії частково зажадає від Данії придбання більшої кількості винищувальних літаків, ніж узгоджені 27 нових F-35 у американської компанії Lockheed Martin, що саме по собі може додати двозначну суму до гаданих 66 мільярдів. Крім того, знадобиться центр повітряних операцій і система зв’язку для підтримки літаків, а також радари, здатні виявляти винищувачі противника.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net