Соціум

У данському місті встановили світлофори з вікінгами

У данському місті Орхус почали установку світлофорів з вікінгами, повідомляє The Associated Press. Коли загоряється зелений вікінг, то пішоходи йдуть по дорозі, коли загоряється червоний — пріоритет віддається руху машин. Влада Орхуса заявила про те, що тим самим віддають належну історичній спадщині свого міста, передає RG.

Орхус був заснований вікінгами в VIII столітті і став гучним портовим містом. Зараз це друге за чисельністю населення місто в цій скандинавській країні.

Всього в місті буде встановлено 17 таких світлофорів на найжвавіших перехрестях із зображенням вікінгів, які тримають сокири і щити, але без рогатих шоломів. За словами влади міста, у них немає ніяких доказів того, що шоломи вікінгів дійсно мали роги.

У минулому році група археологів, яка проводила розкопки на східному узбережжі Данії, виявила імовірно перший місто вікінгів Рібе, заснований в 700-му році. Цей амбітний проект, названий «Північний Емпоріум», очолює данський вчений Сорен Сіндбек, професор з Університету Орхуса. В останках стародавнього міста Рібе археологи виявили безліч артефактів, що належали першим вікінгам: монети, амулети і намиста з перлів.

За оцінками експертів, в Скандинавії в той період не існувало іншого подібного населеного пункту. Це було в основному ринкове місто, розташоване на стратегічному перехресті біля самої кромки води. Потім місто стало відправною точкою знаменитих набігів вікінгів по всій Європі, а потім великим портом Північного моря.

Джерело: NEWS.am

Аспекты.net