Соціум

У Фінляндії планують скасувати усі шкільні предмети

Система освіти у країні має стати інтегрованою.

Система освіти у Фінляндії вважається однією з кращих у світі. У рейтингах за оцінкою освіти ця країна входить у десятку найбільш престижних.

Однак місцева влада не прагне спочивати на лаврах і вирішила влаштувати справжню революцію в шкільній системі, яка має завершитися до 2020 року, інформує Ukr.Media.

Чиновники хочуть скасувати шкільні предмети: тепер не буде уроків фізики, математики, літератури, історії та географії.

Замість окремих предметів школярі вивчатимуть явища та події у міждисциплінарному форматі. Так, наприклад, Друга світова війна буде розглядатися з точки зору історії, географії та математики.

А при вивченні курсу «Робота в кафе» учні отримають комплексні знання з англійської мови, економіки та комунікативних навичок.

Така система запроваджується для старшокласників, починаючи з 16 років. За задумом, учень повинен сам вибрати, яку тему або явище вивчати, виходячи з уявлень про необхідність інформації для подальшого життя.

Таким чином, підліткам не треба буде проходити повний курс фізики чи хімії і замислюватися над вічними питаннями: «А мені це треба?» і «Для чого я все це вчу?».

Так, англійську літературу і фізику вже скасували в ряді шкіл у Гельсінкі. Замість них дітям викладають теми і події. Вважається, що таким чином вони отримають комплексні знання про навколишній світ.

Наприклад, в рамках вивчення Євросоюзу школярам будуть читати лекції з історії, політики, географії та іноземних мов.

Шкільна реформа вимагатиме більшої взаємодії між вчителями-предметниками. Приблизно 70 % педагогів у Гельсінкі вже пройшли підготовку за новою системою подачі інформації та отримають надбавку до зарплати.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net