Соціум

У Франції заборонили фізичні покарання дітей

Сенатори одноголосно проголосували за законопроект, що забороняє прочуханки і ляпаси. Новий закон також забороняє принижувати і лаяти дітей.

Парламент Франції ухвалив закон, який, зокрема, забороняє фізичні покарання дітей. Таким чином країна стала 56-ою державою в світі, яка заборонила подібні покарання, повідомляє ТАСС.

У Сенаті, де тривало заключне голосування, за заборону прочуханки і ляпасів одноголосно виступили всі присутні в залі сенатори. Прийнятий закон забороняє також принижувати дітей, лаяти їх або знущатися над ними.

Незадовго до обговорення законопроекту у Франції асоціація Fondation pour l’Enfance опублікувала дані, згідно з якими 85% французьких батьків мають звичку до рукоприкладства «в повчальних цілях».

Тепер заборона бити і залякувати дітей буде фігурувати в доповненій статті 222-13 Кримінального кодексу країни. Також вирішено помістити повідомлення про існування такого закону на першій сторінці медичної книжки, яка видається батькам на дитину.

В уряді, як і розробники закону, вважають, що побиття і приниження дітей призводить до виникнення у них низької самооцінки, появи тенденцій до антисоціальної поведінки, інших негативних дій.

Виступаючи перед голосуванням, держсекретар нагадав, що Франція перебуває серед останніх п’яти країн Європи, які так досі і не включили в свої закони положення про заборону фізичних покарань дітей. Уряд, за його словами, виступає за «засноване на доброзичливості і діалозі виховання і навчання, за існування взаємної поваги дорослих і дітей», а також в цілому за «новий підхід до дитячого виховання».

Кримінальний кодекс країни і раніше забороняв насильство і передбачав покарання за нього, проте на рівні юриспруденції за батьками визнавалося право на «виправлення поведінки дітей». Міжнародні організації неодноразово за це критикували країну.