Соціум

У Греції розкопали страхітливий храм богині відплати

Грецькі археологи при проведенні розкопок у стародавньому амфітеатрі на острові Лесбос виявили залишки храму грізної богині Немезіди, передає RG з посиланням на Greek Reporter. Воно було зроблено в місті Мітіліні — найбільшому населеному пункті на острові Лсебос. Залишки храму були знайдені в південній частині стародавнього амфітеатру. Їх знайшли під купою великих вапнякових блоків.

На думку археологів, амфітеатр був побудований в два етапи. Його звели в епоху еллінізму в III столітті до нашої ери, а добудували вже в римський період в I столітті нашої ери. Розміри вражають: за оцінками експертів, амфітеатр міг вмістити понад 10 тисяч глядачів. Сам храм датується I століттям нашої ери. Ідентифікувати його вдалося завдяки збереженому кам’яному вівтарю і декільком написам з іменами священиків і видатних людей тієї епохи.

Він був присвячений Немезіді-давньогрецькій крилатій богині, яка, згідно міфології, нещадно карала за порушення суспільних і моральних норм.

Вчені відзначають, що місце для храму було обрано не випадково. У римський період амфітеатр використовували для гладіаторських боїв. Змагання завершувалися богослужінням і врученням нагород кращим гладіаторам.

Наявність храму, присвяченого богині Немезіді, була обов’язковою в римському амфітеатрі. Він був покликаний вселити страх і повагу глядачам, а також нагадати про відплату тим гладіаторам, які піддалися гордині.