Прогрес

У Грузії виявлена стародавня плита з унікальними написами

Археологи виявили на території Лагодехського заповідника плиту кінця X століття з написами на асомтаврулі ‒ найдавнішому вигляді грузинського листа, яке використовувалося близько тисячі років тому. Про це йдеться в повідомленні Національного агентства культурної спадщини Грузії, повідомляє Новости-Грузия.

Плиту виявили у руїн ранньосередньовічного храму Кочало. Археологи проводили там роботи з розчищення. Експедицію на чолі з Давидом Квавадзе організували на пожертви місцевих жителів і за участю ентузіастів-добровольців.

Храм Кочало орієнтовно був побудований в VI-VII столітті. Якщо вірити виявленим написам на плиті, в X столітті там розташовувався монастир.

Після навали Шах-Аббаса в 1614-1617 роках територія Лагодехи була спустошена, що стало передумовою для знищення історичних згадок. Ймовірно, саме в той період церква Кочало була зруйнована. У 2006 році Кочало було присвоєно статус пам’ятки національного значення.

За словами вчених, в написах йдеться про передачу церкви земель. Вони становлять велику історичну цінність, оскільки в них згадуються невідомі досі правителі та топографічні назви історичної області Ереті. Також у давніх текстах йдеться про царя і цариці Ереті – Адарнасе і Динарі, про яких грузинські історики знали тільки по наративних джерел.