Світ

У Грузії за звинуваченням у спробі перевороту затримали ексміністра оборони

У МВС Грузії підтвердили, що екс-міністр оборони Грузії Іраклій Окруашвілі був затриманий за звинуваченням за статтею 225 Кримінального кодексу Грузії: «організація, керівництво або участь в груповому насильство». Справа стосується подій 20-21 червня-тобто протестних акцій біля будівлі парламенту на проспекті Руставелі, передає Новости-Грузии.

Якщо вина Окруашвілі буде підтверджена, йому загрожує позбавлення волі на строк від чотирьох до шести років.

«Центральним департаментом кримінальної поліції на підставі ухвали суду у зв’язку з подіями, що мали місце біля парламенту 20-21 червня, на факті організації, участі та керівництва груповим насильством, затриманий Іраклій Окруашвілі», — заявив на брифінгу виконуючий обов’язки директора департаменту центральної кримінальної поліції Мамука Челідзе.

«В рамках ведення слідства було встановлено, що під час насильницького штурму, здійсненого на парламент, Іраклій Окруашвілі разом з супроводжували його особами, закликав учасників акції і сам намагався насильницьким шляхом увірватися в парламент. Крім того, Іраклій Окруашвілі брав участь у різних групових насильницьких діях», — зазначив представник МВС.

В рамках ведення слідства і на підставі постанови судді поліція затримала ще чотирьох учасників акції протесту перед парламентом 20 червня. За даними слідства, вони вели себе агресивно, забирали у співробітників поліції з рук щити, били їх цими щитами, знімали поліцейських з лінії кордону, затягуючи в масу людей. При цьому, згідно із заявою МВС, ці дії здійснювалися «організовано, в групі «і були спрямовані на»штурм парламенту».

МВС підкреслює, що на сьогоднішній день за звинуваченням в «організації, керівництві або участі в груповому насильство» затримані вже 17 осіб, включаючи депутата парламенту Грузії Ніку Мелія.