Економіка

У Кабміні оцінили ймовірність падіння гривні

У першому кварталі наступного року в Україні можливе прискорення інфляції через ослаблення гривні.

На початку 2020 року можливе тимчасове ослаблення гривні, через яке може прискоритися інфляція. Про це йдеться в коментарі Департаменту економічної стратегії та макроекономічного прогнозування Міністерства економіки.

Як зазначається, до кінця 2019 року очікується нижчий рівень інфляції, ніж прогнозувалося, через істотне зміцнення обмінного курсу.

«У кварталі 2020 року формування інфляційного тренда буде відбуватися, в першу чергу, під впливом сезонності на продовольчому ринку, а також можливого тимчасового ослаблення гривні», — говориться в повідомленні.

Експерти Мінекономіки серед ризиків прискорення інфляції вказують зростання витрат виробництва (через зростання оплати праці і тарифів на електроенергію) і їх прискорене перенесення на споживчі ціни.

«Додатковим ризиком є ​​можлива відсутність транзиту газу через територію України (позначиться на обмінному курсі гривні) і відновлення трендів зростання цін на енергоносії на світовому ринку на тлі існуючих геополітичних конфліктів на Близькому Сході», — йдеться в публікації.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net