Політика

У Кабміні розповіли про вартість Дня Незалежності

Міністерство культури заплатило за торжества в Києві 259,6 тисячі гривень, а столична влада ще 290 тисяч гривень.

Міністерство культури заплатило за столичні урочистості до Дня Незалежності 259,6 тисячі гривень. Про це йдеться у відповіді на запити Української правди до Мінкульту, Київської міської держадміністрації, Офісу президента України (ОПУ) і Міністерства фінансів.

Підготовку і проведення урочистостей 24 серпня 2019 року на майдані Незалежності доручили Державному театрально-видовищного агентству. У Мінкульті говорять, що гроші виділялися на виступи піаністів, Національного симфонічного оркестру, Українського національного хору ім. Г. Верьовки.

Відповідно до кошторису, на зарплату режисерсько-постановочної, адміністративної групи і артистів пішло 62 тисячі гривень, 113,5 тисяч — на оплату запрошених колективів.

Києву святкування обійшлися у 290 тисяч гривень. Ці кошти були направлені на покладення квітів до пам’ятника Михайлу Грушевському і заходи біля КМДА.

У минулому році до річниці незалежності Мінкульт профінансувало два заходи в столиці: на 100 тисяч гривень у Софійському соборі і музичний супровід молитовного заходу на Алеї героїв Небесної сотні на 74,4 тисячі.

Столиця у 2018 році заплатила за День Незалежності 187 тисяч гривень.

При цьому у відповіді Мінкульту не вказано, чи поширюється кошторис 2019 року на ходу за участю президента і участь відомих артистів, зокрема кліпмейкера Алана Бадоєва, хореографа Олени Коляденко, співачок Тіни Кароль та Аліни Паш.

Офіс президента Володимира Зеленського відповів, що Бадоєву і Коляденко з державного бюджету не платили.

Водночас жодне з відомств, до якого звернулася УП (ОПУ, Кабмін, Міністерство фінансів, Мінкульт), не повідомило, на підставі чого кліпмейкера і хореографа долучили до організації заходів і укладали з ними договір.

Київська міська державна адміністрація відповіла, що не платила за послуги Бадоєву і Коляденко.

Кабінет Міністрів на запитання про вартість святкувань, зокрема, трансферу з регіонів, відповів, що не є розпорядником цієї інформації. Уряд переслав запити УП в різні міністерства, обласні й Київську міську держадміністрації.

Міноборони не змогло повідомити, скільки коштував військовий парад у 2018 році, який Володимир Зеленський вирішив не проводити. Парад фінансували в межах загального річного бюджету, і додаткових коштів на нього не виділяли.

Поряд з цим у 2019 році держава виділила на премії для військовослужбовців 371,5 мільйон гривень. Ця сума в 38 разів перевищує торішню, коли на «заохочення» військових дали 9,7 мільйона.

Нагадаємо, що в Києві пройшли масштабні святкування на честь Дня Незалежності. Президент Володимир Зеленський виголосив промову, у якій розповів, що кожен його день розпочинається зі зведення Генштабу про ситуацію на Донбасі.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net