Прогрес

У Канаді виявили рослину, що поїдає саламандр

Біологи з Університету Гуелфа виявили в болотистій місцевості Алгонкінського парку-заповідника (Онтаріо, Канада) незвичайну рослину.

Воно виявилося хижим і поглинало не тільки жуків, але і більший видобуток-хребетних, зокрема, саламандр, повідомляє «Мир 24» з посиланням на Ecology.

Дослідження показали, що майже кожне п’яте рослина в парку зумів захопити в пастку саламандр довжиною приблизно в людський палець, а деякі з них містили кілька спійманих амфібій.

«Сезон полювання» збігся з періодом, коли молоді саламандри виростали зі стану личинок і вибиралися на сушу. Вчені відзначили, що у великих ставках спостерігається недолік риби, що робить саламандр одночасно і ключовими хижаками, і основною здобиччю в харчовому ланцюзі.

Деякі саламандри могли потрапити в рослини, намагаючись дістати з їх листя комах або ж рятуючись від когось іншого.

Потрапляючи в пастку, амфібії не гинуть відразу, а живуть протягом трьох-дев’ятнадцяти днів, але вибратися вже не можуть.

Видобуток, опинившись всередині листя м’ясоїдних рослин, починає розщеплюватися за допомогою особливих ферментів. Втім, саламандри могли загинути і від інших причин: перегріву, голоду або інфекцій.

На думку експертів, рослини могли стати м’ясоїдними, щоб заповнити недолік поживних речовин, особливо азоту, якого практично немає в болотистому грунті.