Світ

У Карабасі вітають прийняття Палатою представників поправки, запропонованої Джуді Чу

МЗС Арцаха вітають прийняття Палатою представників США поправки в закон «Про бюджетні виділеннях на національну оборону», запропоновану конгресменом Джуді Чу, яка передбачає відведення снайперів, важкої техніки, а також нової техніки з лінії зіткнення, і впровадження систем для визначення порушників режиму припинення вогню і збільшення числа співробітників особистого представника діючого голови ОБСЄ. Про це заявила представник МЗС Арцаха Ані Саркісян.

«Вітаємо прийняття Палатою представників США поправки в закон «Про бюджетні виділеннях на національну оборону», запропоновану конгресменом Джуді Чу, яка підтверджує важливість ініціативи «Енгела-Ройса», націленої на зниження напруги ситуації на лінії зіткнення ВС Арцаха і Азербайджану.

Зокрема, документ передбачає передбачає відведення снайперів, важкої техніки, а також нової техніки з лінії зіткнення, впровадження систем для визначення порушників режиму припинення вогню і збільшення числа співробітників особистого представника діючого голови ОБСЄ.

Переконані, що послідовне зміцнення режиму припинення вогню, в тому числі за допомогою впровадження міжнародних механізмів контролю, посприяє створенню сприятливої атмосфери для ефективних переговорів з мирного врегулювання.

Арцах багаторазово підкреслював важливість створення умов для продовження мирного процесу і виступав з конструктивними ініціативами щодо реалізації заходів для зміцнення довіри. В якості останнього прикладу можна навести готовність офіційного Степанакерта надати міжнародним посередника дані з систем відеоконтролю про ситуацію на кордоні.

Більш того, ця система постійного моніторингу на лінії зіткнення може стати складовою частиною міжнародного механізму з контролю за зміцненням режиму припинення вогню.

На жаль, азербайджанська сторона послідовно відкидає, як пропозиції арцахской боку, так і посередників, у тому числі ініціативу конгресменів Еда Ройса і Еліота Енгеля.

Сподіваємося, що поправка, запропонована Джуді Чу, стане стимулом для реалізації ініціативи «Ройса-Енгеля»».