Економіка

У Казахстані планують виробляти електрику зі сміття

Планами уряду поділився міністр екології, геології та природних ресурсів республіки.

Побутові відходи в Казахстані переробляють в паливо. Цей досвід дуже зацікавив іноземних партнерів. Найближчим часом в країні планують побудувати вісім спеціалізованих заводів, інформує Ukr.Media.

Якщо машина не може їхати, це не означає що вона нікчемна — старі авто в Казахстані обігрівають будинки. Так, за два роки на одному із переробних підприємств з відпрацьованої машинної оливи отримали 8 тисяч тонн рідкого пічного палива. Цього вистачить, щоб протягом півроку обігрівати три будинки площею триста квадратних метрів кожен.

«Злиті небезпечні рідини з автомотлоху — це моторні оливи, трансмісійні мастила — з усіх пунктів збору поставляються на завод. Тут централізовано йде переробка відпрацьованих олив. Завантаження відпрацьованої оливи — десь близько тисячі тонн», — розповів генеральний директор карагандинського заводу по утилізації старих автомобілів Азимжан Оспанов.

Користь приносять і старі шини, їх використовують у будівництві. «Розправляються і дробляться до дрібної крихти саме великогабаритні шини. Не тільки шини від легкової техніки, а саме великогабаритні до R57. Саме сама крихта застосовується в будівництві дитячих майданчиків, стелиться гумове покриття», — пояснив технічний директор карагандинського заводу по утилізації старих автомобілів Іван Артюхов.

Однак переробляти все сміття місцеві заводи не встигають. Допомогти могли б іноземні партнери, але поки що закордонні інвестори не можуть прийти на казахстанський ринок з-за нестикувань в законодавстві. Над поправками зараз працюють у парламенті Казахстану.

«Інвестори хочуть, щоб їм була надана земельна ділянка. Друге — щоб все зібране сміття у тому чи іншому місті привозилося саме на їх комплекс і його не розвозили по різних сторонах. Третє — щоб при виробництві, утилізації сміття електроенергія вироблялася, щоб здавати її в мережу», — зазначив міністр екології, геології та природних ресурсів Казахстану Магзум Мірзагалієв.

А ще необхідно правильно сортувати сміття. По школах кількох регіонів Казахстану проїхав екотрак — великий вантажний автомобіль з обладнанням, яке показує учням, як пластик і поліетилен отримує друге життя.

«Бо тільки через дітей можна досягти через якийсь час ефекту того, що люди почнуть правильно сортувати сміття. Даний автомобіль має не тільки просвітницьку мету, але і практичне призначення. Він здатний переробляти від трьох до п’яти тонн пластику в добу», — розповів директор клінінгової компанії Алдіяр Кундакбаєв.

У Казахстані в найближчі кілька років планують побудувати вісім пілотних сміттєспалювальних комплексів. Це дозволить залучити в галузь близько п’ятисот мільйонів доларів. І підвищити до 30% частку сміття, яке переробляється в паливо.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net