Men's & Women's

У Казахстані жінку вперше зареєстрували кандидатом у президенти

Дания ЕспаеваЦВК Казахстану в суботу вперше в історії республіки зареєстрував жінку кандидатом в президенти країни, передає РИА Новости.

Депутат Мажилісу (нижньої палати) парламенту від Партії «Ак жол» (Світлий шлях) Данія Єспаєва 9 червня боротиметься за вищий пост.

Раніше Центральна виборча комісія зареєструвала чинного главу Казахстану Касим-Жомарта Токаєва, письменника Садыбека Тугела і голови територіального об’єднання профспілок Західно-Казахстанської області Амангельди Таспихова кандидатами на майбутні вибори президента.

Еспаевой 58 років, за фахом економіст, довгий час працювала в банківській системі, з 2016 року депутат мажилісу. Партія «Ак жол» з 2012 року є парламентською, має депутатську фракцію у мажилісу.

У 2015 році про бажання брати участь у виборах президента Казахстану заявили дві жінки — Лиману Койшиева і Айгуль Утепова — але до етапу реєстрації кандидатом жодна з них не дійшла. Койшиева підтвердила вільне володіння державною мовою, але не змогла зібрати необхідної кількості підписів на свою підтримку, а Утепова відкликала свою заяву.

За даними ЦВК, підтримка кандидатів у президенти повинна бути посвідчена збором підписів не менш ніж 1% виборців, в рівній мірі представляють не менше двох третин областей, міст республіканського значення і столиці. Станом на 1 січня 2019 реєстр виборців Казахстану Центральною виборчою комісією включено 11,8 мільйона громадян, які мають право голосу. На підтримку кожного кандидата, таким чином, має бути зібрано 118,1 тисячі достовірних підписів виборців.

Очолював Казахстан майже 30 років Нурсултан Назарбаєв склав повноваження президента країни 20 березня. Главою держави став Касим-Жомарт Токаєв, який до цього був головою сенату (верхньої палати) парламенту. Дострокові президентські вибори пройдуть в Казахстані 9 червня. На вищий державний пост висунуто сім кандидатур, у тому числі Токаєва.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net