Прогрес

У Китаї виявили найдавніші астрономічні артефакти

Фахівці називають знахідку найдавнішою з усіх аналогів, що зустрічалися у Східній Азії.

Китайські археологи виявили в провінції Хенань дев’ять стародавніх керамічних ємностей віком близько 5 тисяч років, які використовувалися для астрономічних спостережень. Про це повідомило агентство Синьхуа.

Як стверджують вчені, ця знахідка — найдавніша з усіх аналогів, що зустрічалися науці у Східній Азії. Такі прилади, як вважалося раніше, вперше з’явилися в регіоні набагато пізніше — приблизно 4,2 тис. років тому.

У ході розкопок на місці багатовікових руїн городища Цинтай в районі міста Чженчжоу група фахівців провела комплексну експертизу цих артефактів, які колись були частинами єдиної моделі зі спостереження за сузір’ям Велика Ведмедиця.

За словами експертів, в давнину люди використовували ці прилади для того, щоб точно визначати дату регулярних жертвопринесень, проведення всіляких релігійних ритуалів.

Виявлені артефакти, за словами вчених, належать до пізнього періоду неолітичної культури Яншао (5-3 тис. років до н.е.), представники якої колись населяли велику територію від центрального течії річки Хуанхе до Тибетського нагір’я на заході.