Прогрес

У людей знову з’являється додаткова кісточка, яка зникла в процесі еволюції

Людське тіло — давно вивчений об’єкт, до якого вже питань не залишилося. Вивчивши курс анатомії в середній школі, кожен підліток знає навіщо природа дала людині той чи інший орган. У людському тілі немає нічого зайвого або дефіциту — впевнені люди, і помиляються, інформує Ukr.Media.

Все частіше і частіше в житті стали зустрічатися елементи атавізму, тобто коли тіло людини стало набувати якісь ознаки, властиві далеким предкам.

«Фасолька»- маленька кісточка стала все частіше спостерігатися у наших сучасників. 11% населення з цієї кісточкою нараховувалися на початку ХХ-го століття, зараз ця цифра зросла до 39%

Для того, щоб дізнатися чи є ця незвичайна кісточка, досить уважно промацати сухожилля з внутрішньої сторони коліна. Якщо ви відчули маленький наріст — це і є та сама «фасолька» або, як нарекли її вчені — фабелла.

Після проведених досліджень з пацієнтами, у яких була виявлена патологія колін, вчені з’ясували, що додаткова кістка стала зустрічатися в 4 рази частіше, ніж 150 років тому. Це дозволило вченим припустити явище атавізму.

Пояснення цього явища, швидше за все, полягає у способі життя сучасної людини. Їжа людей стала набагато калорійнішою, що, у свою чергу, спричинило за собою збільшення розмірів великогомілкової кістки і литкових м’язів, відповідно і колінні суглоби відчувають найбільше навантаження.

Ймовірно, фабелли призначені для зменшення тих навантажень. Наприклад, людиноподібні мавпи мають цю додаткову кісточу і ефективність колінного суглоба у них вища.

Але це лише здогадки вчених, тому що більш глибокому вивченню фабелли поки не було присвячено достатньо часу.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net