Аналітика

У МВФ дали рекомендації Україні

Фахівці фонду проаналізували ситуацію в Україні, вказавши на проблемні питання в економіці.

МВФ за підсумками візиту місії в Україну назвав чинники, які гальмують зростання економіки країни. Про це йдеться у звіті на сайті фонду.

«Зростання (економіки) стримується слабким бізнес-середовищем з недоліками у правовій базі, повсюдною корупцією і значною частиною економіки, де домінують неефективні державні підприємства або олігархи, що підриває конкуренцію і шкодить інвестиційному клімату», — йдеться в заяві керівника місії МВФ в Україні Рона ван Родена.

Представник МВФ зазначив, що темпи зростання залишаються надмірно низькими для того, щоб істотно скоротити розрив між рівнями доходів в Україні і в сусідніх країнах. На дуже низькому рівні — тільки 20% від середнього показника для Євросоюзу — залишається ВВП на душу населення (за паритетом купівельної спроможності).

Згідно зі звітом, створення в країні нових інститутів з боротьби з корупцією не дало «відчутних результатів». Низький рівень інвестицій через погані умови ведення бізнесу обмежує зростання продуктивності, створення робочих місць у приватному секторі, і в результаті, багато українських працівників шукають можливість працевлаштуватися за кордоном.

Ван Роден заявив також, що економічна політика України повинна ґрунтуватися на підтримці макроекономічної стабільності з одночасним створенням умов для прискорення економічного зростання. При цьому необхідно дотримуватися «розважливої фіскальної політики для забезпечення прийнятного державного боргу» з підвищенням ефективності і результативності державних витрат. Монетарна політика держави повинна бути спрямована на подальше скорочення інфляції та накопичення резервів в умовах гнучкого обмінного курсу. «Критично важливим є захист фінансової стабільності з одночасним посиленням фінансового посередництва та мінімізацією наслідків ліквідації банків для платників податків», — йдеться у звіті.

За словами представника МВФ, Київ повинен сконцентрувати зусилля на проведенні структурних реформ для забезпечення зростання економіки, при цьому ключове значення має «встановлення міцного верховенства права», в тому числі за рахунок судової реформи та боротьби з корупцією.

«Не менш важливим є посилення конкуренції і відкриття ринків, особливо в енергетичному і сільськогосподарському секторах, а також зменшення ролі держави і олігархів в економіці», — підкреслив глава місії.

Він додав, що підвищення рівня зарплат має відповідати поліпшенню продуктивності праці для забезпечення конкурентоспроможності. На думку ван Родена, завдяки стійкому впровадженню реформ Україна може тісніше інтегруватися в економіку ЄС.

У звіті підкреслюється, що після проведених у цьому році виборів в Україні нова влада «має можливість просувати необхідні реформи». «Влада звернулася з проханням про нову програму за підтримки МВФ, яка б допомогла досягненню цих цілей», — нагадав ван Роден.

Місія МВФ, яка працювала в Україні в період з 12 по 26 вересня, вела обговорення нової трирічної програми в рамках механізму розширеного фінансування.

«За останні два тижні експерти місії провели плідні дискусії з питань напрямків політики для нової програми, зокрема, щодо податково-бюджетної і грошово-кредитної політики, а також ключових заходів реформування», — йдеться у звіті.

У МВФ резюмували, що обговорення нової програми допомоги, яку запросила Україну, «буде тривати в найближчі тижні».

Напередодні ЗМІ повідомили, що Київ і МВФ не домовилися про нову програму. Стверджувалося, що в експертів МВФ є, мінімум, три спірних питання, які заважають укладенню нової угоди. При цьому Україна розраховувала на трирічну програму EFF на $6 млрд і паралельно планувала домовитися про кредитування, приблизно, на таку ж суму зі Світовим банком.

Пізніше в Мінфіні заявили, що переговори між Україною і МВФ тривають і перебувають в «активній стадії».

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net