Прогрес

У NASA оцінили витрати на висадку астронавтів на Місяці

Космічне агентство розраховує на участь у проекті приватних компаній та інших країн.

Керівник NASA Джеймс Брайденстайн заявив, що витрати на реалізацію планів повернення людини на Місяць можуть виявитися значно нижчими, ніж планувалося раніше. Про це він розповів 15 липня на телефонному брифінгу для журналістів, повідомляє ТАСС.

«Я публічно в минулому говорив, що це (загальний рівень витрат — ред.) може скласти від 20 до 30 мільярдів доларів. Хочу сказати, що це може бути істотно нижче у зв’язку з розвитком деяких партнерств (з приватними компаніями), що відбувається зараз. <…> Вважаю, що це може бути істотно менше, ніж 20 мільярдів доларів на термін до 2024 року», — вказав Брайденстайн.

За його словами, NASA сподівається, що частину витрат на проект висадки астронавтів на Місяці візьмуть на себе й інші країни, які приймуть ту чи іншу участь у його здійсненні.

Також Брайденстайн підтвердив, що NASA планує використовувати для пілотованого польоту на Місяць важку ракету Space Launch System і корабель Orion.

Крім того, він нагадав, що США розраховують висадити на Місяці насамперед астронавта жіночої статі.

Раніше повідомлялося, що США мають намір здійснити висадку на Місяць у 2024 році і відправити астронавтів на Марс орієнтовно в середині 2030-х років.

Нагадаємо, нова місячна програма США отримала назву Артеміда.