Світ

У НАТО прийняли на озброєння новітній безпілотник

П’ять дронів RQ-4D будуть колективно належати всім союзникам НАТО. Вартість програми оцінюється в 1,3 млрд євро.

Перший з п’яти новітніх розвідувальних безпілотників RQ-4D програми Наземне спостереження НАТО (AGS) 21 листопада приземлився на базі Сігонелла на італійському острові Сицилія. Про це повідомила прес-служба Альянсу.

«Я вітаю прибуття першого літального апарата Наземного спостереження Альянсу на Сігонеллі. Це свідчить про те, що союзники по НАТО прагнуть модернізувати Альянс й інвестувати для досягнення ключових передових можливостей на користь нашої спільної безпеки», — сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Дрон виробництва американської компанії Northrop Grumman вилетів 20 листопада з авіабази Палмдейл у штаті Каліфорнія і приземлився через 22 години на Сицилії.

AGS розробляється за участю 15 союзників — Болгарії, Чехії, Данії, Естонії, Німеччини, Італії, Латвії, Литви, Люксембургу, Норвегії, Польщі, Румунії, Словаччини, Словенії і США. Вартість програми оцінюється в 1,3 млрд євро.

Дрони RQ-4D будуть колективно належати всім союзникам НАТО. Всі союзники матимуть доступ до даних, отриманих AGS.

Нові безпілотники створені на базі американської моделі стратегічного дрона Block 40 Global Hawk, проте модифіковані відповідно до вимог НАТО. Вони здатні літати на висоті до 18,3 кілометра, перебуваючи в повітрі до 32 годин.

Всі п’ять RQ-4D зараз проходять різні етапи тестування. Після того, як кожен з літальних апаратів прибуде на Сігонеллу, почнеться етап верифікації, щоб забезпечити повну відповідність системі. Вся система AGS буде передана силам НАТО після завершення всіх випробувань і перевірки працездатності.

Початкові експлуатаційні можливості очікуються в першій половині 2020 року.

Раніше повідомлялося, що НАТО планує замінити літаки AWACS апаратами зі штучним інтелектом. Союзницька програма спостереження за повітряним простором із застосуванням систем AWACS діє з 1982 року.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net