Men's & Women's

У Новій Зеландії вирішили легалізувати аборти

Раніше процедура була криміналізована. Тепер аборт зможуть зробити жінки до 20 тижнів вагітності.

Влада Нової Зеландії підготувала законопроект, який декриміналізує аборт для всіх жінок. Перше читання законопроекту відбудеться вже 8 серпня. Про це повідомляє The Guardian у вівторок, 6 серпня.

Законопроект представив міністр юстиції Ендрю Літтл. Він заявив, що аборт — єдина медична процедура, яка все ще залишається злочином в Новій Зеландії.

«Прийшов час змінити це. Безпечний аборт повинен розглядатися і регулюватися як проблема здоров’я, жінка має право вибирати», — сказав міністр.

Документ не передбачає обмежень для вагітних до 20-тижневого терміну. Кожна мешканка країни зможе самостійно звертатися за послугою, минаючи необхідність узгодження з лікарем. Жінкам буде рекомендовано пройти консультацію, але це не обов’язкова умова.

Для тих, хто захоче перервати вагітність терміном понад 20 тижнів, потрібні рекомендації лікаря. Фахівець повинен підтвердити, що «аборт — відповідне рішення з точки зору фізичного і психічного здоров’я вагітної жінки».

Нинішній закон в Новій Зеландії вважає аборт злочином. Він дозволений тільки у випадках інцесту, аномалії плода, коли фізичне або психічне здоров’я матері перебуває під серйозною загрозою.

Є також два фактори, які не є достатньою підставою для аборту, але які можуть прийняти для обговорення: сексуальний злочин і вік матері. У цих випадках процедура вимагає узгодження з двома лікарями.

За словами правозахисника Террі Белламека, новозеландські жінки чекали цього законопроекту десятиліттями. Він уточнив, що це «величезний крок вперед і велике досягнення», але до нововведення залишаються питання — наприклад, виправданість введення 20-тижневого ліміту.

Нагадаємо, що 15 травня в США Сенат Алабами схвалив майже повну заборону на аборти, за винятком тих випадків, коли вагітність загрожує здоров’ю матері.

Під заборону абортів, зокрема, потраплять жертви зґвалтувань та інцестів. За порушення закону лікарям загрожує до 99 років ув’язнення. Документ підписала губернатор штату Кей Айві.
Тепер американці, яка втратила вагітність через поранення, загрожує в’язниця.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net